Friday, March 2, 2007

the 9th month..

9 bulan diri di perantauan..wow..dah nak dekat setahun..muhasabah balik, perkara2 yang berlaku di sekeliling telah membuatkan diri banyak berfikir, terfikir dan memikirkan, perkara yang serasanya won't be bothered pon klau diri kat Malaysia..

wow...selama ni dengar berita kat tv n baca kat paper je kisah2 kebencian orang2 barat kat Islam..tapi bila dengar sendiri real person cakap 'Islam is terrorism' atau '..I hate muslim' atau yang sewaktu dengannya, depan2 mata, sebelah2 telinga,.. macam2 perasaan timbul..marah dan geram,Allah je yang tahu..tu baru cakap2 gune mulut..diri terbayang saudara seIslam kita kat Palestin, Lubnan, Iraq dan yang seisi dengannya, yang dibunuh dan dizalimi terang-terangan oleh Amerika dan sekutunya, wajarlah diorang menunjukkan kemarahan yang lebih, ye tak?..


'People tend to be hostile towards what they don't understand' as a saying goes. or 'tak kenal maka tak cinta' kalau dalam bahasa kita. people tend to judge religion by its deviant, not the teachings..and that is just unfair. seorang congresswoman warga US pernah cakap 'every Muslim is not a terrorist, but every terrorist is a Muslim'..wow...macam stiap bes adalah alkali tetapi bukan setiap alkali adalah bes..haha..funny how they come out with that idea (i mean the muslim is terrorist idea). .and they never grew tired of giving bad expression towards Islam and the believers.

Ahli politik takut Islam kuasai Eropah

THE HAGUE: Seorang ahli politik antipendatang Belanda membangkitkan kemarahan Muslim apabila menggesa negaranya bertindak segera menyekat Islam daripada mengambil alih Eropah.
Pemimpin Parti Kebebasan, Geert Wilders, 43, yakin kerajaan dipaksa menyesuaikan diri dengan ‘tsunami Islam’ yang budayanya bertentangan nilai sosial Eropah.

“Islam itu sendiri satu masalah. Islam agama ganas. Nabi Muhammad seorang lelaki ganas. Al-Quran adalah buku paling ganas. (wow..)


“Kita boleh bergaul dengan orang Islam tetapi mereka perlu terlebih dulu membuang al-Quran dan kepercayaan mereka,” (lagi wow..) katanya kepada akhbar Daily Telegraph.

Parti Kebebasan menerima sokongan meningkat dari enam kepada 10 peratus dalam tinjauan pendapat sejak November lalu. Kempennya supaya mengharamkan pemakaian burqa di tempat awam mendapat sambutan hangat yang dikatakan dapat memaksa kerajaan memperkenalkan larangan itu walaupun tidak menyokongnya.

Mengulas isu burqa, Wilders berkata: “Ia amalan zaman purba untuk tidak melayan wanita walaupun mereka sendiri rela memakainya. (more wow..)

Membenarkan wanita Islam memakai burqa di Belanda atau mengadakan sesi berenang berasingan untuk tidak menyentuh sensitiviti agama adalah satu bentuk ‘aparteid keagamaan,’ katanya. – Agensi

wow...bertudung yang selama ni jadi perkara yang amat lazim kat Malaysia, bole jadi perkara paling pelik kat sini..bila mat saleh approach, 'why do you have to wear that?' adalah soklan yang dah jd lumrah alam..haha..

'I'm a Muslim and it's part of my obligation..' diri jawab..

biasanya diorang akan senyum sambil mengangguk tanda faham..and that often makes me wondered..faham ke mat saleh ni what I meant by obligation? Will they interprate that differently? dan kelas Intro to Islam that I've attended last weekend sedikit sebanyak menjwab persoalan di minda..oppressed? abused? unfair??


take that fact in mind..hm..kalaulah diorang ada inisiatif untuk kaji sebab musabab dan hikmah di sebalik hijab diwajibkan dalam Islam, mesti xde salah faham macam tu.(not only hijab, but also as simple as why muslim didn't eat pork, unslaughtered meat, why muslim pray 5 times a day, fast for a month, and list goes on..). kalau diorang try kaji, dalami dan belajar Islam, every little bits yang Islam tetapkan hukum kepada umatnya, which interpreted by them as oppression, is actually for the benefit of the believers jugak, just like other religion. and I dare to say that they will somehow except Islam as the true religion, if they understand all those wonderful stuff. they will agree that Islam is the complete way of life. Syumul dalam bahasa Tasawwurnya. and then again, 'the owner of the house knows the house best'..if only they care to understand..and vise versa (are we willing to understand them too?)

p/s: and even more 'wow' is that..betapa xpernah diri terfikir perkara2 ni sebelum ni..tp disebabkan I'm now part of Muslim community in this free-speech-land of America, I began to care..and diri xpernah lupa ucap alhamdulillah sbb ditakdirkan ke sini..rasa semakin bertambah sayang pada Islam dan iman..teringat kata2 seorang senior sebelum diri jejak kaki ke negara orang ni, 'bila awak study overseas, it's either awak jadi semakin jauh dari Islam, atau semakin rapat kepada Islam'..'so, choose..'

2 comments:

Sang Kancil March 4, 2007 at 1:46 AM  

Yup, the best answer should be answer which is full of hikmah, knowledge.

When people ask us something about Islam, we should try to answer something that will make them think.

That's the hardest thing. I have to admit it.

pencari_nur March 4, 2007 at 1:48 PM  

Exactly..

And I would also like my answer to their question which will make me think too..

That I was so lucky being born within the light of Islam..that I don't have to struggle to seek the true path in life..

but the only light that I have to search is, the light of pure iman..(T_T)

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP