Thursday, January 4, 2007

Kelebihan bermusafir..

Jauh perjalanan, luas pemandangan, tambah pengalaman..tepat rasanya peribahasa ni (the last part-ciptaan semate..hehe) for this whole 3 weeks of my journey away from bumi tercinta Nashville:)..22-26 Dis. aritu diri timba ilmu di program Muktamar anjuran bersama Malaysian Islamic Study Group of United States & Canada (MISG) dan Indonesian Muslim Society in America (IMSA) yg dibuat di Sheraton Hotel, St. Louis, Missouri. Menarik. For most of the participants (MISGians), this was their annual agenda every winter break therefore, program ni ibarat reunion where all the MISG members throughout bumi US ni berkumpul dan menaut ukhwahfillah..This was my first time though..

Hari pertama di lounge time breakfast, diri berjejak kasih dengan senior sewaktu di SAKTI dulu..Kak Hanis Nazihah yg dulu mmg menjadi idola..hehe. Sekarang di Rochester Institute of Technology kat NY, in biotechnology studies.Sekalipun nama diri xdiingati at least cam jgk la muka, kan Kak Hanis?oklah tu...hehe


Banyak slot2 menarik yg dibuat sewaktu program n ceramah2 yg disampaikan memang tip top..best..maybe its bcoz I haven't been in majlis ilmu like so 4 quite a long time kot..:) penceramah2 jemputan mmg best..Ust. Syamsi Ali, Ust. Lokman, Prof. Muhd Abu Bakar, Bro Omar Atia, Dr. Tengku Shaharom, Ust. Yunahar Ilyas n yg paling x dilupakan Ustzh. Sitaresmi Sukanto, mmg impressive and bertenaga..

Eventhough from my observation, nmpak gap yg besar antara MISG n IMSA members, tapi alhamdulillah overall, all the programs went on smoothly. Gap yg besar tu logikla kot sbb MISG participated by Malaysian students while IMSA members consisted of Indonesian yg bekerjaya, berkeluarga dan menetap di sini..meriah jgk kat muktamar tu dgn kanak2 sedari umur bulanan smpailah remaja in every single sight..all Indonesian tp klau kite tegur ckap melayu mmg diorang xfaham sbb lahir n membesar di sini..:)

Sempat juga kami berkenalan dgn Pegawai MSD baru Chicago,Ust. Wan Jamaluddin yg telah mmberi taklimat ringkas dan nasihat to all Malaysian students yg ade waktu tu..nasihatnya utamakan studies, n don't easily get carried away kat bumi US nih..antra yg plg memberi kesan, beliau mencdangkan MISG didaftar scra sah di bwah pemantauan KPTM kat Malaysia..snang utk dpat bantuan kewangan katanya..personally, i think what they really worried is ada unsur2 politik dgn pertubuhan2 mcm ni..Ust. Wan pun menegah keras students trlibat dgn parti2 politik kat sini whatsoever...teringat ade senior berbisik ke telinga diri right after that, ade prtubuhan politik kerajaan 4 students yg dtubuhkan kat New Jersey..n bila ade brother yg bngun kemukakan isu yg sama pd Ust., diri hanya tersenyum sinis..:P

Apart from all that, thanks to the seniors for introducing and encouraging us especially me to be part of the ukhuwah..special thanks and credits to Kak Eena n Kak Raihan sbb brjaya sabar dgn kerenah kitorang n the brothers..hehe. InsyaAllah klau ade rezeki, diri akn datang lg muktamar seterusnya...

p/s: no offense eh..hehe

27 Dis.-6 Jan., me and Zed bertolak ke Chicago makan angin di sana..dok menetap di apartment di Loyola bbrpa hari n brpindah ke apartment di Northwestern University with Zed's sis n friends..almost every day ktorang kluar menjelajah bandar Chicago tersebut..Chicago, the windy City..


Mukadimah journey ktorg kat Chicago dimulai dgn shopping di State Street..kebetulan tgh sale..apalagi..:)cantik sgt bandar Chicago..kemas, bersih dan tersusun eventhough diri rasa binaan bangunan kat stu is a bit packed..Chicago is well-known with its mesmerizing building architecture and structures which is a no-no for me to resist..sempat naik Sears Tower which is claimed to be one of the tallest in the world..(Menara KL pon diri xpenah jejak!haha..).Next destination, Millenium Park. The place where u can see the reflection of the whole city in a gigantic silver kidney bean..cool huh?


Field Museum, Shedd Aquarium, Navy Pier, Lake Michigan yang sgt luas mcm laut and not to forget, Northwestern University, which I have been told that is like a kakak angkat for Vanderbilt Universty..Those were some of the places yg berjaya ditawan..hehe. To Kak Zed Diana, Kak Aida, Kak Atia, Kak Sal n also Karina, thanks for everything..n to Zed too..thanks..it's been a great fun guys!

p/s: banyak bnda2 yg diri xbrkesempatan dpt rasa kat Malaysia, diri alami kat sini..antaranya itulah..pnjat bangunan tertinggi, ride subway, sightseeing boat trip, n yg plg best, diri dapat rasa family bonds yg best..:_)..cool






5 comments:

Alia January 7, 2007 at 7:03 PM  

seronok2!!
insyaallah, this year kita nak pergi muktamar!! and then jalan2 kat tpt lain jugak

ryuneko January 8, 2007 at 6:43 PM  

yay!

alia nak pergi muktamar!

tapi, ingat ..niat kena betul

bukan jalan2 je tau.

=)

pencari_nur January 8, 2007 at 10:54 PM  

hehe...
insyaAllah 3 muktamar seterusnya akan saye pergi..huhu..klau pnjang umur n ade rezeki..

bangku January 12, 2007 at 8:46 PM  

Assalamualaikum...

pencari_nur January 12, 2007 at 11:31 PM  

Waalaikumussalam wrt. wbt..ahlan wasahlan..

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP